ANTARA BLOG KAK G..

ANTARA BLOG KAK G YANG KORANG RUGI TAK TENGOK..
SILA LA RINGAN-RINGAN KAN TANGAN LAWAT DAN JADI FOLLOWER KAK G DI BLOG KAK G NI JUGAK YE..

http://lovezie-oven.blogspot.com

Friday, April 15, 2011

NASI AYAM LEMON ALA RESTAURANT PAK LI




salam...emmm hari putri2 ku minta nasi ayam ala restaurant pak li yang kat sek 7 shah alam..
kat sini kita da tempek resepinya..

BAHAN2NYA

1 ekor ayam(rebus ayam kira ambik sikit je dari ayam mentah jangan rebus semua ye)(ambik air buat masak nasi)
kiub ayam
2 inci halia
2 biji bawang merah
1 batang serai
sedikit lada sulah
sedikit pewarna kuning


BAHAN KUAH LEMON
3 biji lemon
1 biji bawang merah(kisar)
3 inci lengkuas(kisar)
sedikit tepung jagung
sedikt pewarna
3 sudu madu

BAHAN PERAPAN AYAM
kicap cair
lada sulah
garam sikit
serbuk jintan manis.puti dan ketumbar 1 sudu
2 sudu tepung ubi/jagung
PERAP AYAM UNTUK SATU JAM

CARA MEMBUAT NASI
1-tumis bawang,halia ang telah dikisar hingga naik bau
2-masukkan kiub ayam..kita pakai 2 kib..tumis semua sampai naik bau..
3-masukkan serai yg diketuk
4-masukkan beras yang telah dibasuh goreng seketika.
5-baru masuk air rebusan ayam mengikut sukatan macam u all masak nasi biasa..simpan sedikit air rebusan untuk membuat kuah lemon ya....
6-masukkan lada sulah,garam secukupnya dan sedikit pewarna kuning.
7.masak sampai masak.
8-AYAM yang diperap hendaklah digoreng.celup ayam dengan telur kemudian golek dalam tepung gandum dan goreng

CARA MEMBUAT KUAH LEMON
1-tumis bawang dan lengkuas dengan sedikit minyak saja.
2-masukkan air rebusan ayam
3-masukkan 2 susdu madu(kalau nak manis lebihkan kalau tak de madu guna gula je
4-pekatkan sedikit kuah dengan tepung jagung yg dibancuh
5-masukkan pewarna kuning sikit je
6-masukkan perahan lemon 2 biji lemon je ..buat la kuah tu ada rasa lemon2 ye..
masukkan garam sikit dan serbuk perasa
7-masak hingga masak

CARA MEMBUAT SAMBAL
1-masak cili kering,bawang putih dan lengkuas yang dikisar sehingga mendidih.maksudnya bahan kisar itu ditambah sikit air sebelum direbus jangan la terlalu ceroi kata org penang maksudnya terlalu cair biar ada pekat sikit
2-masukkan gula secukup nya.sambal ini kena rasa manis2 sikit
3-masukkan cuka secukupnya nak masam boh la lebih.
masukkan sedikit garam dan masaklah sehingga mendidih ya.

TORAI YA JANGAN TAK TORAI...LEPAS TU BAGI FEEDBACK YA..

No comments:

Post a Comment