ANTARA BLOG KAK G..

ANTARA BLOG KAK G YANG KORANG RUGI TAK TENGOK..
SILA LA RINGAN-RINGAN KAN TANGAN LAWAT DAN JADI FOLLOWER KAK G DI BLOG KAK G NI JUGAK YE..

http://lovezie-oven.blogspot.com

Sunday, April 10, 2011

MEE REBUS ORIGINAL PENANG


SALAM SEMUA..
hari ni teringin la pulak nak buat mee rebus original penang ni..ni adalah resepi warisan turun temurun..mesti hangpa nak resepi nya kan..ha nanti cheq bagi no....
sebelum tu korang nikmatila dulu pic ni..hahah jangan marah nanti kena jual



hari ni baru ada kesempatan nak bagi resepi..

BAHAN-BAHANNYA

1kg ubi keledek
rm1.00 kacang dhal australia
1/2KG udang ambik kulit nya
pewarna merah dan kuning

BAHAN UNTUK CUCUR MAMAK (KOLA KOTE)
-1/2kg tepung gandum
-1 sudu teh baking powder
-1 sudu teh serbuk kunyit
-sebiji kelapa parut
-sedikit garam
BAHAN MAKAN

-mee
-telur(rebus)
-tauge(celur)
-isi udang (goreng bersama sedikit minyak dan lada sulah)
-bawang goreng
CARA MEMBUATNYA

1.Rebus ubi keledek sehingga empuk dan blenderkan
2.rebus kulit udang setelah itu airnya jangan dibuang,airnya digunakan untuk blend kulit udang tadi dan tapis air nya kedalam periuk yang kita nak buat kuah
3.Rebus kacang dhal dan blend
4.setelah itu campurkan semua bahan blend tadi kedalam periuk dan masak sehingga mendidih.campurkan air mengikut banyak mana u all nak kuah nya.
5.kuah mee rebus ni tak pekat tak cair..kalau dah terlebih cair jangan panik just masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan air.
6.masukkan garam dan serbuk perasa.
7.masukkan sikit pewarna yang di mix warna merah dan kuning untuk dapat warna seperti diatas.jangan banyak sangat ye..

CARA MEMBUAT CUCUR MAMAK

1.Gaulkan semua bahan cucur macam kita nak buat cucur kodok.lepas tu korang goreng la no..nanti nak makan kena potong panjang2

*BUAT PENGETAHUAN SEMUA INI ADALAH BAHAN RAHSIA MEE REBUS PENANG CUCUR MAMAK NI..KEBANYAKKAN RESEPI AKAN BAGI CUCUR UDANG..JADI TRY LA APA TUNGGU LAGI

CARA MEMBUAT SAMBAL

-Tumis 2 senduk cili mesin sehingga naik baunya.
-Masukkan kicap cair dalam1 senduk kecil ya jangan masin sangat
-masukkan sedikit garam dan sebuk perasa

-Selepas itu korang hiasla mee rebus korang..ye..jangan la nak murtad pi tukar bahan coz kalau dah tukar tak de la originality mamak nye. Mee rebus..dia orang tak de kacang,tak de ayam,daging ke pebenda..kalau tak caye balik penang torai.

GOOD LUCK...

MEH JADI FOLLOWERS CHEQ KAT BLOG NI JUGAK

http://lovezie-oven.blogspot.com

No comments:

Post a Comment