Bahan:
adunan:
250 gr tepung
75 g margerin,
1 cubit garam
1 sdt kopi putih
1 sdt hijau pewarna
isian:
250 g almond
125 gr gula
1 sdt coffee paste
1 butir telur
GARNISHING
madu
hancur pistachio.
CAR MEMBUAT DOUGH
-Tuangkan tepung ke dalam mangkuk, tambah marjerin, vanilia, garam.
-Aduk rata dengan hujung jari anda
-Bahagi adunan menjadi dua bahagian
-untuk satu, anda akan menambah warna putih ,satu adunan warna hijau. kemudian tambah sedikit air untuk menjemput, terus meramas selama beberapa saat.
CARA MEMBUAT ISIAN
untuk bahan isian campuran almond dan bahan-bahan kering, pukul bersama telur dan ketepikan.
tebar adunan dan potong memanjang.kemudian disusun berselang seli dan roll baik menggunakan roller supaya ia melekat sesama sendiri
Potong lingkaran dengan cookies cutter 8 cm diameter.
isikan dengan bahan isian yang dibentuk sedikit supaya senang untuk anda balut seperti kon.cucuk kon itu dengan garpu supaya mendapat bentuk seperti diatas.
selepas itu bakar pada 170 darjah selama sepuluh minit.
selepas masak rendam adunan didalam madu dan hias dengan pistachio.
CUBALAH...
No comments:
Post a Comment